Vinco vallaprognos Kortvasan (fredag) och Tjejvasan (lördag)

Vinco vallaprognos Kortvasan (fredag) och Tjejvasan (lördag)

Nu väntar den mest intensiva skidveckan på året, och vi vill från Vinco bjuda på glidvallningstips till er som ska ut i spåren mellan Sälen och Mora. Dessa vallningsförslag är baserade på väderleksprognoser från YR.no, SMHI, och vår erfarenhet med olika vallaprodukter.

Först ut är lopp på 30 km, med Kortvasan (fredag) och Tjejvasan (lördag). Här följer våra förslag:

Kortvasan, fredag 21 februari
Baserad på väderprognoser (Yr.no och SMHI) för Oxberg och Mora: -4 till 0 grader, 3-10 cm nysnö under natten och morgonen och troligen även fallande snö under loppet.

  1. GRUND: Toko Tribloc HF base (svart) eller Start HF80. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av med plastsickel och borsta med mässingsborste.
  2. PARAFFIN: Rex Olympico Lila alternativt Toko Tribloc Röd. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av ”halvdåligt” med plastsickel. Borsta inte än!
  3. TOPPNING: Vinco Marathon -10 till +10. Använda vallajärn på ca. 150°C, och värm in först snabbt så pulvret fastnar på skidan. Korka sedan ut det till en jämn film med naturkork. Avsluta med att dra järnet i en svepande rörelse, men inte trycka eller gnugga. Låt skidan kallna utomhus i minst 15 minuter så skidan är helt kall och sickla därefter bort överblivet pulver och paraffinrester. Avsluta med tagel- och poleringsborste.

Tjejvasan, lördag 22 februari
Baserad på väderprognoser (Yr.no och SMHI) för Oxberg och Mora: 0 till +1 grader, risk för nederbörd snö/snöblandat. Enligt prognoserna små mängder nederbörd.

  1. GRUND: Toko Tribloc HF base (svart) eller Start HF80. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av med plastsickel och borsta med mässingsborste.
  2. PARAFFIN: Rex Olympico Röd alternativt Briko HP3 Gul. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av ”halvdåligt” med plastsickel. Borsta inte än!
  3. TOPPNING: Vinco Marathon -10 till +10. Använda vallajärn på ca. 150°C, och värm in först snabbt så pulvret fastnar på skidan. Korka sedan ut det till en jämn film med naturkork. Avsluta med att dra järnet i en svepande rörelse, men inte trycka eller gnugga. Låt skidan kallna utomhus i minst 15 minuter så skidan är helt kall och sickla därefter bort överblivet pulver och paraffinrester. Avsluta med tagel- och poleringsborste.

    Alternativ toppning:
    Blanda Vinco Marathon -10 till +10 med Rex TK-245 (50% av varje) i separat burk, och lägg på. Använda vallajärn på ca. 150°C, och värm in först snabbt så pulvret fastnar. Korka sedan ut det till en jämn film med naturkork. Avsluta med att dra järnet i en svepande rörelse, men inte trycka eller gnugga. Låt skidan kallna utomhus i minst 15 minuter så skidan är helt kall och sickla därefter bort överblivet pulver och paraffinrester. Avsluta med tagel- och poleringsborste.

Lycka till, och kom ihåg att följa med om prognoserna ändrar sig fram till start.