Vinco vallaförslag Öppet Spår

Vinco vallaprognos Öppet Spår (söndag och måndag)

Tack för positiv feedback efter Kortvasan idag. här kommer våra glidvallningsförslag till er som ska ut på den fulla distansen 90 km mellan Sälen och Mora kommande dagar. Dessa vallningsförslag är baserade på väderleksprognoser från Yr.no, SMHI, och vår erfarenhet med olika vallaprodukter.

Öppet Spår, söndag 23 februari
Baserad på väderprognoser (Yr.no och SMHI) för Oxberg och Mora: 0 till +5 grader, risk för nederbörd (regn i små mängder) under loppet.

  1. GRUND: Toko Tribloc HF base (svart) eller Start HF80. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av med plastsickel och borsta med mässingsborste.
  2. PARAFFIN: Briko HP3 Orange2. Värm in, låt skidan kallna helt utomhus, sickla av ”halvdåligt” med plastsickel. Borsta inte än! OBS! Om snön hinner transformeras mer än till kram kramsnö och frysa ihop igen så det blir ett ”vassare” före som sliter mer valla då rekommenderar vi istället Swix Marathon; ett hårdare paraffin som ska hålla bättre hela distansen.
  3. TOPPNING: Spreja Briko FP4 Hot Spray och låt torka, och lägg därefter Vinco Marathon -10 till +10. Använda vallajärn på ca. 150°C, och värm in först snabbt så pulvret fastnar på skidan. Korka sedan ut det till en jämn film med naturkork. Avsluta med att dra järnet i en svepande rörelse, men inte trycka eller gnugga. Låt skidan kallna utomhus i minst 15 minuter så skidan är helt kall och sickla därefter bort överblivet pulver och paraffinrester. Avsluta med tagel- och poleringsborste.

RILL: När temperaturen ligger på plus bör nästan alltid vallningen kompletteras med en rillning för att få en struktur i belaget som kan leda bort vatten effektivt. I våt och grovkorning snö kan Red Creeks +15/-5 ihop med en rak 1 mm eller 2 mm rekommenderas utifrån tidigare erfarenhet. Men rekommendationen blir ändå att vänta med rillning fram till tävlingsmorgonen för att se hur snön är.

Öppet Spår, måndag 24 februari
Baserad på väderprognoser (Yr.no och SMHI) för Oxberg och Mora: 1 till +5 grader, risk för nederbörd (regn i små mängder) under loppet.

  • Samma vallningsförslag som ovan. 

Lycka till, och kom ihåg att följa med om prognoserna ändrar sig fram till start.